
Yaratıcı Drama Etkinlikleriyle Isınma
Yaratıcı drama aktiviteleri eğlenceli bir kişisel gelişim programı olduğu kadar oyunculuğu temel alan bireylere de inanılmaz katkılarda bulunur. Ancak doğal olarak bu çalışmaları yönetebilecek bir lidere/eğitmene ihtiyaç var. Peki, lider/eğitmen olarak da ifade edilen bu kavram için bu çalışmalar ilk deneyimi olacaksa…
Katılımcıların beklentileri adına basit bir sıralama yapacak olursak;
yaratıcılık sınırlarını keşfetme, özgüveni pekiştirme, odaklanmayı sağlama, ifade ve iletişim becerilerini güçlendirme, kendini doğru ve anlaşılır kılma, nefesin doğru kullanıma ve beden farkındalığı. İşte lider/eğitmenin çalışmalar sürecinde ele alması gereken temel hedefler bunlardır.
Yazıda hedeflere ulaşmak için birkaç farklı eğlenceli ve heyecan verici paylaşım bulabileceğinizi düşünüyorum. Yazıyı okudukça da aslında her yaş gurubu için ufak rötuşlarla uygulamaları geliştirebileceğinizi görebileceksiniz.
Çalışmaları büyülü ve merak dolu bir hale getirmek için size en uygun olanları seçebilirsiniz. Deneyimli ya da deneyimsiz bir lider/eğitmen olsanız bile, belki de size yeni fikirler verecek, çalışmaları geliştirmenize katkıda bulunacaktır diye düşünüyorum.
Bu yazıda “Isınma” etkinliklerini ele almak istedim. Katılımcıların yaratıcı drama etkinliklerine ilk başlangıcı ısınma etkinlikleri ile gerçekleşir. Isınma çalışmalarında katılımcıların bireysel vücut ısınmalarının yanı sıra mekâna, gruba ve etkinlik konularına ısınmaları da sağlanır. İngilizcede bu etkinliklere “Ice Breaking Games” yani “Buz Kırıcı Oyunlar” veya “Kaynaşma Etkinlikleri” adı verilir.
Etkinlik I
Yaratıcı Drama Etkinlikleriyle Hayali Yerler
Işıklar kısılır ve hafif bir müzik açılır. Katılımcılar müzik eşliğinde odada serbest bir şekilde dolaşmaya davet edilir. Katılımcıların müziğe odaklanmalarını ve müziğin onlara nasıl bir yeri hatırlattığını hayal etmeleri istenir.
Katılımcılar hazır olduğunda ya da önceden belirlenen sürenin bitmesiyle müzik kapatılır. Herkes bir çember haline getirilir ve herhangi bir kişi sınıfın geri kalanına; öncelikle adını, sonrasında da hayal ettiği yeri tasvir etmesi istenir.
Önemli olan katılımcıların birbirlerinden etkilenmeden, utanmadan gerçekten hissettiklerini anlatabilmelerini sağlayabilmektir. Tekrarı olan çalışmalarda grup birbirine ısındıkça bu çalışma daha verimli bir hale gelmektedir.
Bu çalışmanın farklı bir şeklide katılımcılara birer kalem ve kâğıt dağıtılarak hayal ettikleri yeri yazmaları istenir. Her iki çalışma sonucunda; benzerlikler, zıtlıklar tüm katılımcılar tarafından eleştirilmeden değerlendirilecektir.
Lider/eğitimci tarafından katılımcılara hayal güçlerinin zenginliği ve çeşitliliğinin yaratıcılıklarına katkısı vurgulanır.
Etkinlik II
Yaratıcı Drama Etkinlikleriyle Ağaç Galerisi
Katılımcılar alanda daha önce oluşturulmuş, sandalye, minder gibi yerlere oturarak bir çembere katılmaya davet edilir. Her birine yetecek kadar kâğıt ve renkli kalem donanımı sağlanır.
Katılımcılardan istedikleri herhangi bir ağacı, istedikleri renk, biçim ya da kendi tasarımlarıyla çizmeleri istenir. Çizimler bittiğinde katılımcılar resimleri ister düzenli, ister düzensiz bir şekilde alana yayar. Bu resimler artık grubun ağaç galerisi olacaktır.
Katılımcılar sessiz bir şekilde resimleri inceleyerek galeride serbestçe dolaşmalıdır. Belirlenen süre içinde kendi çizimleri haricinde ancak kendilerine yakın hissettikleri bir ağaç çiziminin yanında durmaları sağlanır. İkinci aşamada bu kez katılımcılar belirlenen süre içinde kendilerine yakın hissetmedikleri bir ağaç çiziminin yanında durmalıdır.
Ardından katılımcılardan çember halinde yine oturma düzenine geçmeleri istenir. Katılımcılar iki ayrı incelemelerinin yorumlarını yapmalıdır. Lider/eğitmen tarafından çalışma sürecinde, alandaki birçok çizim gibi grup içinde de farklılıklar içeren, birbirinden benzersiz ve her türlü bakış açısına sahip katılımcı olduğu vurgulanmalıdır.