
Yaratıcı Dramanın Ebeveyn ve Çocuk İçin Faydası
Genelde Ebeveyn “Çocuğumun iletişim becerileriyle ilgili sıkıntıları var.”, “Evde sıkıntımız yok ancak parka gittiğinde, arkadaş edinmeyle ilgili sorun yaşıyoruz.” veya “Ailenin diğer bireyleriyle bile iletişim kurmakta sıkıntı yaşıyoruz.” hatta “Doktora gittiğimizde bile, doktorun sorusuna olan cevabını annesinin kulağına söylüyor.” gibi pek çok ifadeler dinlemişizdir. Hele pandemi süreciyle birincil derecede karşı karşıya kalan bu çocukların bunları yaşaması belki de normal sayılabilecek bir durum halini almıştır.
Bu sürecin atlatılması veya yukarıda bahsettiğimiz veli serzenişlerinin giderilmesi yönünde atılacak en önemli adım “Yaratıcı Drama” dır. Nedenine gelince; drama oyun temelli, eğlenceli bir süreçtir. Çocukların zaten uzak olmadığı bir alandır. Bazen evde kendi başlarına oyun oynarken bile oyuncak hayvan figürlerini defalarca konuşturmuşlardır. Konuşan belki de bir canlı değil bir araba da olmuştur. Bu da onların hayal güçlerinin ne kadar zengin olduğunu göstermektedir. İşte hayal gücü dediğimiz şey dramanın “Yaratıcı” olan kısmını ifade etmektedir.
Drama etkinlikleri bir grup eşliğinde yapılan etkinliklerle ifade edilir. Drama grupları heterojen yapıya sahip gruplardır. Genelde farklı yaş, cinsiyet, bilgi düzeyi gibi özellikte kişilerin oluşturduğu bir birlikteliktir. Bu yüzden drama sürecinde çocuklar, yapılan etkinlikler sayesinde ne kadar farklı özelliklere sahip olurlarsa olsunlar çok samimi bir ortamın ortaya çıkmasını sağlarlar.
Yaratıcı drama etkinliklerine katılan çocuklar; çevresinin ve kendisinin farkında, hayatı yorumlayabilen, farkındalığı yüksek ve sosyal iletişim becerileri çok iyi olan bireyler haline dönüşür. Bu da çocukların kendilerini daha iyi tanıyıp, onlarda bir özgüvenin oluşmasına olanak sağlar.
Çok erken yaşta dramayla tanışan çocukların özgüvenleri de gelişecektir. Başarmanın yanında kaybetmenin de bir öneminin olduğunu, kendisinde sonradan keşfettiği farklı yeteneklerinin olduğunu bilmek çocuğun gelişim sürecine büyük katkılar sağlayacaktır. Böylelikle de çocuğa hayatta ne istediğini bilen kişi olma yolunda özgüven sağlayacaktır.
Drama bir grup çalışmasıdır. Bazen veliler arasında “Ben çocuğuma özel, birebir drama dersi aldırmak istiyorum” diyenlerle karşılaşıyoruz. Drama grup işidir. Birlikte yapılan etkinliklerden oluşur. Zaten iletişim dediğimiz şey de birden fazla kişiyle yapılan bir süreçtir. Bu süreçte; kanal, alıcı, kaynak, mesaj ve geri bildirim vardır. Bunların hepsinin sağlıklı olmasıyla sağlıklı bir iletişim gerçekleşir. Bunlardan birinin eksikliği karmaşaya sebep olur.
Çocuğun iletişim becerilerinin ne kadar iyi olduğu ne kadar önemliyse ebeveynin çocuğuyla olan iletişimi de önemlidir. Anne babası çalışan, sürekli elinde tabletle veya telefonla vakit geçiren, kafasını PC den kaldırmayan çocuklar genelde iletişim konusunda zayıf olurlar. Eve yorgun gelen, tüm gün çocuğunu görmeyen anne baba için dinlenmek, yemek hazırlamak, ortalık toplamak ve yatmakla sınırlı bir gün programı mevcuttur. Bu araya bir de çocukla ilgilenmek gelince en büyük ilgi “Eeee sen bugün okulda ne yaptın?” la sınırlı kalmaktadır. Oysaki ebeveynle birlikte yapılan drama etkinlikleri bunun için biçilmiş kaftandır.
Çocuk hem ailesiyle oyun oynayarak vakit geçirecek hem anne/baba eğlenecek hem de yeni dostluklara ve arkadaşlıklara yelken açmış olacaktır. Bu dostluk ve arkadaşlıkların baki kalması açısından son derece önemlidir. Bu süreçte çocuk tabletten, derslerden, TV den uzaklaşarak hem sosyalleşecek hem de kendini keşfetmesini sağlayacaktır.