
Yaratıcı Drama Tarihi ve Dr. Cecily O'Neill
Yaratıcı dramada “Öğretmenin Role Girmesi” ne anlama gelir?
Bu teknik, öğretmenin bir hikâye anlatıcısı, karakter rehberi veya gözlemci olmasını gerektirmektedir. Öncelikle, öğretmenler öğrencilere model olmakta, öğrencilerin katılımını, iş birliğini ve yaratıcılığını teşvik etmektedirler. Drama içinde öğrencilerin açık iletişime geçmelerini, görüş birliğine varmalarını desteklemekte ve öğrencileri cesaretlendirmektedirler. Öğretmen, bu teknik sayesinde çalışmanın iç ritmini yöneterek gerilimi de kontrol edebilmektedir.
Bu teknik sayesinde öğrenme deneyimi zenginleşen öğrenciler, sorumluluk alma, liderlik becerilerini test etme fırsatı yakalayabilmektedirler. Elde ettikleri bu güven sayesinde bir otoriteyle birlikte rolün içinde olma kazanımı yakalatabilmektedirler. Bakış açılarını rahatlıkla ifade edebilmekte, gerektiğinde lidere karşı seviyeli bir karşı çıkma heyecanı da yaşayabilmektedirler.
Yaratıcı drama çalışmalarında “Süreç Drama” disiplinsizlik ya da kaos yaratır mı?
“Süreç Drama”, öğrencilerin çalışmalara aktif bir şekilde dâhil olmalarını sağlayan bir drama tekniğidir. Bu yaklaşım, öğrencilerin bir senaryo veya konu etrafında sorunları keşfetmelerine, karakterleri canlandırmalarına ve çözüm yolları üretmelerine olanak tanımaktadır. Öğrencilerin, empati kurma, yaratıcılık, eleştirel düşünme ve iletişim becerilerini geliştirirken iş birliği içinde çalışmaları da sağlanmaktadır.
“Süreç Drama”, öğrencilere gerçek hayattaki olayları çeşitli senaryolarla deneyimleme şansı vererek öğrenmeyi etkileyici ve anlamlı hale getirmektedir. Öğrencilerin, kendilerini ifade etme, öğrenme, özgüvenlerini artırma ve problem çözme yeteneklerinin güçlendirilme çalışmalarıdır
“Süreç Dramada” belirlenmiş bir metin ezberiyle canlandırmalar yerine gruptan bir olayı yaşadıklarını hayal etmeleri istenmektedir. Gruba ilk aşamada az bir bilgi verilmekte, süreç içinde gerek lider gerek oyuncular tarafından konu geliştirilmektedir.
Çalışmalarda öykünün ne olduğu baştan bilinse de sonucun aynı etkiyi yaratmayacağı sebebiyle bu yöntem kullanılmaktadır. Öğretmen rolde ilgisiz bir öğrencinin bile ilgisini çekmekte, öğrenci sınıf ilişkisine yeni bir boyut getirmektedir. Ancak bu disiplinsizlik ya da kaos demek değildir. Bu ilişki öğretmenin öğrencilerin ilgisini çekebilme başarısını arttırmaktadır.
Yaratıcı Drama için Dr. Cecily O’Neill’in katkısı nedir?
Dr. Cecily O'Neill (1874-1944), eğitimde drama alanına yaptığı önemli katkılarla tanınan ünlü bir eğitimci ve tiyatro uygulayıcısıdır. “Öğretmenin Role Girmesi” ve “Süreç Drama” tekniklerini yaratıcı drama çalışmalarıyla birlikte kullanmıştır. Dramanın dönüştürücü gücüne derin bir tutku duyan Dr. O'Neill, kariyerini dramanın bir eğitim aracı olarak kullanılmasını teşvik etmeye adamıştır.
Kapsamlı araştırmaları, yazıları ve çalışmaları dramanın her yaştan öğrenci için yaratıcılığı, eleştirel düşünmeyi ve iletişim becerilerini geliştirme üzerine odaklıdır. Hatta bu çalışmaların hemen her yaş grubuyla gerçekleştirilebileceğini savunur.
“Süreç Dramasının” teori ve pratiğini şekillendirme çalışmaları dünya çapında sayısız eğitimciye ilham vermiş ve öğrencileri drama yoluyla güçlendirme adına “Eğitici Drama” alanında kalıcı bir etki bırakmıştır.