Yaratıcı Drama ile Koçluk

Yaratıcı Drama ile Koçluk

 

Yaratıcı Drama ile Koçluk Nedir?Yaratıcı Drama ile Koçluk Nedir?

“Yaratıcı Drama Teknikleri İle Koçluk Yetkinlikleri Geliştirme” eğitiminin kapsamı, yaparak/yaşayarak öğrenmeyi ve drama ile farkındalık yaratmayı içermektedir. Özgürce yapılan canlandırmalar ve doğaçlamalar, Koçlarda zaten var olan bazen de yavaş yavaş fark ettikleri bazı yetkinlikleri geliştirirler. Seansları süresince daha etkili ve verimli olarak Koçluk yapmayı amaçlamaktadırlar.

Bu program Yaratıcı Drama Akademisi olarak “Developing Coaching Competencies  with Creative Drama” başlığı altındaki ICF CCE onaylı 10 saatlik sertifikalı bir eğitim olarak uygulanmaktadır. Yapılan bu eğitimlerde “Yetkinlik Geliştirme” oyunları yapılmaktadır.

 

“Yetkinlik Geliştirme” Oyunları Nelerdir?

  • İtimat ve güven oluşturma (ICF Kuralları içinde B/4 olarak adlandırılır)
  • Koç konumunu sürdürme; açık iletişim, ses, doğru telaffuz, diksiyon (ICF Kuralları içinde B/5 olarak adlandırılır)
  • Etkin dinleme (ICF Kuralları içinde C/6 olarak adlandırılır)
  • Beden dili kullanımı (ICF Kuralları içinde C/6 olarak adlandırılır)
  • Dış görünüş; giyim tarzı, fiziksel görünüm
  • Farkındalık yaratmak; güçlü soru sorma (ICF Kuralları içinde C/7 olarak adlandırılır)
  • Anlamlı sessizlik (ICF Kuralları içinde C/7 olarak adlandırılır)

 

CCE Onayı Neden Önemlidir?

YDA (Yaratıcı Drama Akademisi), drama oyunlarını koçluk yetkinliklerini birleştirip harmanlayarak oyunlar haline getirmektedir. Bu oyunların büyük bir kısmı ICF’in kazanım beklentilerini karşılamakta olup CCE sertifikasyonu ile onaylanmıştır. Bu onay YDA’nın talep ettiği eğitim sürecinin tamamını kapsamaktadır.

https://apps.coachingfederation.org/eweb/DynamicPage.aspx?webcode=ESS linkine girip “Accredited Organization” kutucuğuna “drama” yazdığınızda “Yaratıcı Drama Akademisi” ni görebileceksiniz. Bu onay ICF tarafından dünyadaki ilk ve an itibari ile tek eğitim olup ICF’in resmi sitesinde yayınlanmaktadır.

Bilindiği gibi Koçlar ve Koç adayları ünvanlamalarını üç yıl içinde ya yenilemeli ya da her yıl CCE onaylı eğitimler almalıdır. Bu bağlamda YDA’nın eğitimsel oyunları ile Koç ve Koç adayları kendilerini sürekli yenileme ve yetkinliklerini geliştirme fırsatını yakalayacaklardır.

 

Koçlar, Müşterileri Ve Drama

Koçların müşterileri birçok meslek ve yaş gurubundan oluşmaktadır. Hatta din, etnik grup, cinsiyet gibi de ayrımları olabilmektedir. Drama çalışmalarında da katılımcı bireyler arasında bu harmanı görebilmekteyiz.

Koçların müşterileri koç seçimlerinde özgür iradelerini kullanmakta ve seanslara katılımlarında bir baskı olmamaktadır. Drama çalışmalarına da bireyler özgür iradeleri ile katılım sağlamakta, isterler ise sadece gözlemci olarak da takip edebilmektedirler.

Koçlar müşterilerine yol göstermemekte, sordukları güçlü sorular ile müşterilerinin çeşitli planlamalar yapmalarını sağlamakta, bir sonraki seansta da bu planlamaların gerçekleşebilme takibini yapmaktadır. Drama çalışmalarında ise katılımcıların doğaçlamalar ve çeşitli oyunlara katılımı sağlanmakta ancak “Yanlış”, “Eksik” ya da “Olmalı” gibi uyarılar yapılmamaktadır.

Koçluk seansları ve drama çalışmaları bireylerin hayatına dokunmaktadır. Koçlar yol arkadaşıdır. Drama çalışmalarında da bireyler birbirinin yol arkadaşıdır. Her iki çalışmada da bireyin hayatına dokunarak ona olumlu katkı sağlamak amaçlanmaktadır.

Tek fark; Koçlar birebir seans yaparken drama çalışması çok daha kalabalık bir gurup ile yapılmaktadır. Burada önemli olan karşılıklı kimya ve olumlu enerjinin sağlanmasıdır.

 

Dramanın Koçlara Katkıları Nelerdir?

Drama gerçekten de böyle çok farklı bir alan. Dramanın birleştirici bir özelliği olduğunu görebilmekteyiz. Genellikle grup etkinliği olarak yapılan çalışmalar kişisel olarak çok katkı sağlamaktadır.  Aynı zamanda Drama sürecinde birey eğlenmektedir. Bunun nedenini şöyle açıklayabiliriz; birey oyun oynamaktadır. Hatta çalışmadaki katılımcılar eğer yetişkin ise uzun yıllardır oyun oynamadıkları için eğlenmenin kalitesi de artmaktadır.

Birey oynanan oyunların kendisine katkısını gördükten ya da gözlemledikten sonra oyunun amacını daha iyi kavrayabilmektedir. Birey doğal olarak önce  “neden oynuyorum bu oyunu?” diye düşünür. Çalışmanın sonucunda yapılan “oluşum” ve “değerlendirme soru/cevapları” ile birey kazanımlarının farkındalığını yaşar. Gurup çalışmaları sürecindeki gözlemleri sayesinde de sosyal farkındalığı gelişir.

Dramanın kişiye her alanda birçok katkı sağladığını görebilmekteyiz. Bir örnekleme yapar isek, iki birey karşı karşıya geldiğinde kendisinin dinlendiğinden emin olmak ister. Emin olduğunda da anlatımına devam eder. Ancak karşı tarafın odaklanamadığını hisseder ise ister istemez uzaklaşmaya başlar. İletişim esnasında dinlemek, zamanında konuşmak, doğru göz takibi yapmak gibi odaklanmalar karşı tarafa hissettirilir ise iletişimin kalitesi de artmaktadır.

Drama ile kişi kendini daha iyi tanımakta, grup içindeki tavır ve davranışlarının kalitesini arttırabilmekte böylelikle sınırlarını keşfedebilmektedir. İlerleyen aşamalarda ise neyi ne kadar yapabileceğini de deneyimleyebilmektedir. Böylelikle bu çalışmaların kendisine güven sağladığını da görebilmektedir.

Dolayısı ile Koç da bir birey olduğuna göre yapılan bu çalışmalar koçun yetkinlik ve becerilerinin gelişimine katkı sağlayacaktır.

 

Sonraki BlogICF CCE Onaylı Yaratıcı Drama Teknikleri ile Koçluk Yetkinlik ve Becerilerini Geliştirmek