
Yaratıcı Drama Eğitmen Adayı Proje Desteği
Yaratıcı Drama Eğitmen Adayı Proje Desteği Nedir?
Yaratıcı Drama “Eğitmen Adayı” konusuna hâkim olabilmek amacıyla belirli süreli bir eğitimden geçmiş olmalıdır. Bu eğitimin süreci her kuruma göre farklılıklar gösterebilmektedir. Ancak sonuçta aday birçok eseri okumalı ve öğrendiklerini çalışmalarına yansıtıyor olmalıdır. Hatta “Eğitmen Adayı” bu eğitimin sonucunu güçlü ve motive eden bir eylem haline dönüştürmelidir,
Eğitim sürecindeki sistematik incelemenin amacı çeşitli disiplinlerden gelen araştırmaları, sentezleri bir havuzda biriktirebilmeyi sağlamalıdır. Bu havuz aslında “Eğitmen Adayı” için gelecekteki çalışmalarının da ön analizi niteliğindedir. Dolayısıyla “Eğitmen Adayı”, kullanılan yöntem ve ölçütleri gözden geçirebilmeli, bir sentez oluşturabilmelidir.
Doğru kurumlar, yapılan çalışmaların yararlarını, sınırlamaları, dramanın geçerliliğini, güvenirliğini ve güvenilirliğini tehdit eden bazı metodolojik sorunları gizlemeden adaya sunduğu gibi tehditlerin nasıl sınırlanacağına dair tavsiyeler de vermektedir. Bu tavsiyeler, “Eğitmen Adayları” için rehber niteliğindedir. “Eğitmen Adayı”, “Eğitmen” lisansını aldıktan sonra da kendisini gelişime açık tutmalı, gelenekçi ve reformist yaklaşımları doğru harmanlayabilmelidir.
Birçok kurum “Yaratıcı Drama Eğitmen Adaylarına” sürece ait proje hazırlatmakta ve mezuniyet belge kriterlerinden biri haline getirmektedir. Bu anlamda Ufuk Fikret Ozan tarafından yazılan “Charlie Chaplin’den Tape Face’e Yaratıcı Drama” isimli eser oldukça doyurucu ve tüm sorulara cevap niteliğindedir
Proje çalışması nasıl hazırlanmalı aşağıda biraz inceleyelim.
Yaratıcı Drama Eğitmen Adayının projesinde “Proje Tanıtımı”
Projenin tanıtımı bölümünde “Eğitmen Adayı” öncelikle projenin uygulayıcısı olarak kendinden kısaca bahsetmelidir. Sonrasında;
- Projenin önemi,
- Projenin içeriği,
- Projenin genel amacı,
- Projenin kazanımları,
- Projenin gerekçesi,
- Projede kullanılan yaklaşım, yöntem ve teknikler,
- Projede kullanan araç ve gereçler,
- Projenin ayrıntılı çalışma takvimi,
sırasıyla alt başlıklar halinde oluşturmalıdır. Bu başlıkların içerikleri tüm projenin çatısını da oluşturacağı için bir hayli önem teşkil etmektedir.
Yaratıcı Drama Eğitmen Adayının projesinde “Proje Kavramsal Çerçevesi”
Bu bölümde “Eğitmen Adayı” projesini “Tez” haline getirebilecek şekilde ayrıntılı açıklamalar ve bilgilendirmeler yapmalıdır. Verdiği bilgileri destekler nitelikte kaynaklar araştırmalı ve bu kaynaklardan doğru/güçlü alıntılar bulmalıdır.
Proje ana fikrinin “Yaratıcı Dramayla” ilişkilendirilmesi sonrasında;
- Eğitim,
- Öğretim,
- Eğitim Psikolojisi,
- Gelişim,
- Drama,
- Dramayla İlgili Kavramlar,
- Dramatik Yapının Öğeleri,
- Oyun,
- Yaratıcı Drama,
başlıkları oluşturulmalı ve yine kaynaklar ile desteklenerek doldurmalıdır.
Bu bölüm proje içeriğinin “Yaratıcı Drama Planlama, Uygulama ve Değerlendirme” aşamaları ile vurgulanır.
Yaratıcı Drama Eğitmen Adayının projesinde “Bulgular, Değerlendirme ve Yorum”
Projenin bu kısmında “Eğitmen Adayı” çalışmasını proje ana başlıklarından olan “Proje Tanıtımı ve Proje Kavramsal Çerçevesi” içeriklerine uygun şekilde planlamış ve tamamlamış olmalıdır. “Eğitmen Adayı” eğitimini aldığı bilgiler doğrultusunda elde ettiği bulgu, değerlendirme ve yorumlara yer vermelidir.
Yaratıcı Drama Eğitmen Adayının projesinde “Kaynakça”
“Eğitmen Adayı” bu bölümde tüm konu başlıkları altındaki fikirleri ve fikirlerini destekleyici kaynakları yazarlarının “Soyadı” sıralaması ile sunmalıdır. Mümkün olduğunca web üzerinden de kaynak desteği alabilecektir.
Aşağıda “Kaynakça” ve “İnternet Kaynakları” nasıl gösterilir örnekleri ile görebileceksiniz.
Kaynakça:
Ozan, U. F. (2022), Charlie Chaplin’den Tape Face’e Yaratıcı Drama. İstanbul, Aktif Kitap Yayınevi
San, İ. (1990), Eğitimde Yaratıcı Drama, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, Ankara, Cilt 23, Sayı 2
İnternet Kaynakları:
https://www.yaraticidramaakademisi.com/yaratici-drama/yaratici-drama-nedir