Sporcu Mentorluğu ve Sporcunun Mental Gelişimi

Sporcu Mentorluğu ve Sporcunun Mental Gelişimi

 

Bilinen formülü tekrarlamak gerekirse “Performans = Potansiyel - Engeller”.

Sporcular genellikle fiziksel gücün ve becerinin birleşimi olarak görülür. Ancak çoğu zaman zihinsel gelişimin önemi gözden kaçmaktadır. Sporcuların tam potansiyellerine ulaşmaları, sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı sürdürmeleri için zihinsel gelişimin de doğru yönetilmesi gerekmektedir.

Sporcular zihinsel gelişim, odaklanma, stresi yönetme ve motive kalma becerilerini birbirleriyle paralel geliştirebilmelidirler. Amaca odaklanmak, sporcuların ellerinden gelenin en iyisini yapmaları için çok önemlidir. 

Sporcular, stres yönetimiyle birlikte korkularıyla arkadaşlık da kurmalıdır çünkü rekabetin baskıları zorlayıcı olabilir. Stresi yönetmeyi öğrenmek, sporcuların yoğun anlarda sakin kalmalarına ve odaklanmalarına yardımcı olmaktadır. Sürdürülebilir motivasyon sporcuların kendi çizgilerindeki devamlılıkları ve hedeflerine bağlı kalmalarının temel anahtarıdır.

Özetlersek sporcular için zihinsel dayanıklılık, sıkıntılardan geri dönme ve zorluklar karşısında pozitif kalma yeteneğidir. Biz buna mental dayanıklılık diyoruz. 

Peki, sporcuların antrenör, taktisyen, kondisyoner ve fizyoterapist kadar mentore de ihtiyacı olduğunu biliyor muyuz?

Sporcu mental gelişimi, sporcunun psikolojik, sosyal ve davranışsal gelişimini desteklemek için tasarlanmış bir yaklaşımdır. Sporcuların mental gelişimlerini desteklemek için, öncelikle onların özgüvenlerini arttırmak ve onların başarılı olmalarını sağlamak için gerekli olan becerileri geliştirmeleri gerekir. 

Mentor, sporcuya bilgi ve becerileri geliştirmesine yardımcı olmak için öğretim ve tavsiyeler verir. Engellerinin farkına varmasını sağlar. Doğru tutum ve kararlılıkla sporcu mentorluğu, sporcuların tam potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olmak için güçlü bir araçtır. Mentor, başarılı bir sporcu olmak için ihtiyaç duyulan rehberlik ve desteği sağlar. 

Mentor-danışan ilişkisi güvene dayalıdır ve mentor, sporcuya güvenli ve destekleyici bir ortam da sağlamalıdır. Mentor ayrıca sporcuya hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için kaynaklar ve bağlantılar sağlayabilir. Danışan ise kendi öğrenme ve gelişimi için istekli olmalı, risk ve sorumluluk alabilmeli, geri bildirime açık olmalı ve tavsiyeleri uygulamaya çalışmalıdır. 

Sporcu mentorluğu, hem mentor hem de danışan için iki yönlü bir yolculuktur. 

 

Önceki BlogICF CCE Onaylı Yaratıcı Drama Teknikleri ile Koçluk Yetkinlik ve Becerilerini Geliştirmek
Sonraki BlogYaratıcı Dramayı Tanımak