
Yaratıcı Drama Etkinlikleri ve Oluşum
Yaratıcı drama etkinliklerinde “Oluşum” nedir?
Oluşum aşaması, yaratıcı drama etkinliklerinin temel bir parçasıdır. Oluşum, yapılan etkinliklerden de beslenerek, önceden tasarlanmamış sonuçların ortaya çıktığı bir aşamadır.
Oluşum aşaması, genellikle etkinliğin amacına, hedeflerine ve beklenen çıktılarına ulaşmayı hedefler. Katılımcılar, genellikle etkinliğin amacını anlamak, beklentilerini paylaşmak ve hedeflere ulaşmak için iş birliği yapmak için birlikte çalışırlar.
Oluşum aşaması, her yaratıcı drama etkinliğinde zorunlu bir aşama olmamaktadır. Özellikle okul öncesi çocuklarla yapılan çalışmalarda oluşumlara ulaşılması zor olabilir.
Oluşum aşaması için bir planlama gerekir mi?
Oluşum aşaması, planlama yapılırken üzerinde iyi düşünülmesi ve iyi yönlendirmelerle meydana getirilmesi gereken bir aşamadır. Aşamayı yönlendirecek liderlerin sanatsal ve kültürel alanlardaki bilgi birikimi de çok büyük önem teşkil etmektedir. Planlama süreci sayesinde belirli bir yaş grubuna hedeflenen etkinlikler ortaya çıkar.
Oluşum aşamasında ne elde edilir?
Oluşum aşaması rastgele bir sanat ürünü taslağının meydana gelmesiyle sonuçlanabileceği gibi, bir tiyatro tekniği veya eğitimde kullanılan tekniklerle de sonuçlanabilir. Oluşum aşamasında hiç yoktan bir şiir ortaya çıkabileceği gibi, bir karikatür, bir resim, bir öykü, bir günlük veya bir mektup ürün olarak ortaya konulabilir.
Oluşum aşaması katılımcılara ne kazandırır?
Oluşum aşaması katılımcıların etkinliğin hedeflerine ve amaçlarına odaklanmasını sağlar. Katılımcılar etkinlikler sürecindeki gelişime bağlı olarak yaratıcılıklarını ortaya koyacak rastgele bir ürün meydana getirebilirler. Bu aşama etkinlik için zengin bir içerik ve perspektif sağlar. Elde edilenler katılımcıların etkinliğin amacını anlamalarına yardımcı olabildiği gibi aynı zamanda katılımcıların kendilerini ifade etmeleri için de bir fırsat sunar.