Çocuk, kendisini ve sonrasında diğer bireyleri tanımlamayı, kendisinin ve yeteneklerinin farkına varmayı, bunları geliştirmeyi oyun ile sağlamaktadır. Çocuk, oyun ile kendisini dış dünyaya ifade etmektedir.
Bireylerin çocukluklarında geliştirdiği, rol paylaştığı oyunlar, gelişimleri açısından en etkili yöntemdir. Bireyin oyun kurgularındaki keşifleri tüm yaşamı boyunca girdiği toplumlarda kendini ifade edebilme yöntem ve birikimlerini oluşturabildiği gibi zaman içindeki gelişim süreci için kaçınılmaz bir gereksinimdir. Çocukluktaki oyunlara katılım eksiklikleri ya da karşılaşılan engellemelerin yansımaları, hayatındaki birçok davranış bozukluklarını da beraberinde getirmektedir.
Çocuklar için herhangi bir konuyu, geleceği, hayatlarında karşılaşacakları rolleri, mücadeleyi öğrenme yöntemi de olan oyun, bireylerin tarih boyunca gündelik yaşamlarından dışarı çıktıkları bir aktivite olarak da görülmektedir. Oyun katılımcılara bir rekabet ortamı sağlayabildiği gibi bir sosyal paylaşım çeşidi olarak da görülmektedir. Oyun, bireyin kendisini farklı bir şekilde ifade etmesini sağladığı gibi ruhsal doyumunu da sağlamaktadır.
Oyun sürecinde çocuk farkında olmadan kendisini tanıyıp geliştirirken çevresini ve dünyayı öğrenmektedir. Tekrarlanabilir bir aktivite olan oyun sayesinde kazanımları ile çocuğun kendine güveni artmaktadır. Çocuğun bir hedef doğrultusunda eğitilmesini sağlayan oyun sayesinde çocuk aynı zamanda geleceğe ait antrenman da yapmaktadır.
Oyun, kendi içinde başka bir boyutu başka bir dünyayı içermektedir. Bu yeni biçime geçiş oyun kahramanlarının yeteneklerini, geçmiş deneyimlerinden faydalanmalarını ve oyunun getirdiği gerilimi yönetebilme becerilerini de göstermektedir. Sınırların başlangıçta belirlenmiş olduğu oyun, kendi içinde bir ciddiyet de gerektirir. Bir baskı olmadan bireylerin kendi hür iradeleri ile katıldıkları oyun, kendine özgü bir estetik ve tekrarlanabilir özellikler içermektedir.
Eğer geçmişten gelen bir oyun tercih edilmiyor ise oyun öğeleri, tasarlama aşamasında oluşturulmaktadır. Kurallar belirlenirken aksiyon, oyunda kullanılacak nesneler, oyuncu sayısı, oyun alanı ve hedefler de bir bütün halinde belirlenmektedir. Tasarlama sırasında bilinen oyunlardan da esinlene bilinmektedir.
İnsan tüm tarihsel süreç içinde toplumsal, teknolojik vb. gelişiminde yaratıcılığını kullanmaktadır. Kişiden kişiye çeşitli farklılıklar gösteren yaratıcılık, kişinin özgür iradesi ile katılabileceği çalışmalar ile geliştirilebilir. Zaman içinde çeşitli baskılar sebebi ile törpülenen bu eksikliği gidermek kişinin özgür iradesi ile sağlanmaktadır. Yetişkin ve çocuklar için hazırlanan ortamlarda becerinin geliştirilebilmesi için kısıtlama ve “doğru yanlış” yönlendirmeleri yapılmamaktadır. Bu yöntemler sadece kişinin gelişimini değil, içinde bulunduğu topluluk, kurum vb. gelişimini de hedeflemektedir.
Yaratıcı drama sayesinde kişi, diğer katılımcılar ile birlikte gönüllü olarak bir araya gelmektedir. Bu çalışmalar sırasında kişiler arasındaki etkileşim ve iletişim için yapılan doğaçlama aşamalarında oyun benzeri yöntemler kullanılmaktadır. Bu süreçte bireyler, bir eğitmen eşliğinde yaratıcılıklarını da geliştirebilmektedirler. Oyun, kişinin öğrenme sürecinde hedeflerine kalıcı bir şekilde ulaşabilmesini ve kendisini daha etkili bir şekilde ifade edebilmesini de sağlamaktadır.