Öğretim, eğitim genel çatısı altında ve belli bir plan / program dâhilinde yapılmaktadır. Süreç sonunda birey, yapılan değerlendirmelerle bir sertifika ya da diploma edinimini de sağlamaktadır. Öğretim bireye kurumsal bir yapı içinde ve yaşam boyu verilebilmektedir.

 

Öğretimin Önemi

Öğretim sürecindeki kültürleme ile birey bilgi kazanımları elde etmektedir. Süreç içindeki öğrenimler bireyi kalıcı olarak geliştirmektedir. Günlük yaşamda bireyin birçok şey öğrenebilmesini sağlayacak aile, akran ya da diğer kültürlenmeler bireyde istendik davranışlar kadar doğru olmayan davranışlar (Bu öğrenimler “Eğitimin Hatalı Çıktısı” olarak değerlendirilmektedir.) da kazandırabilmektedir. Öğretim sürecindeki sonsuzluk, bireyin gelişim yolculuğunun çeşitliliğini de arttırır.

 

Öğretimin Kapsamı

Öğretim genel yapısı itibari ile eğitim çatısı altındadır ancak en geniş anlamı ile öğrenim ve öğrenmeyi oluşturma etkinliğidir. Bu faaliyetlerin merkezine sürece dâhil olan birey alınmakta ve öğretimin planlı kulvarlarına olan mesafeleri de değerlendirilmektedir. Öğretim amacı ile kullanılan ekipmanlar bir yana, öğretimin olmazsa olmazı sistem, eğitmen ve en az bir öğrenenden oluşmaktadır. Bu kapsam içine giren kurumlar için de amaç, öğretimin devamlılığı ilkesidir.

 

Öğretimin İlkeleri

Öğretim ilkeleri temelde bireyi hedef alma ve kazanımlarına ulaştırmayı hedeflemektedir. Hedefler her yaş ve seviye için genel kabul görmüş öğretim sürecini düzenleme uygulamalarını da içermektedir. Bu ilkeler öğreten tarafından öğrenenin hedefe en ekonomik şekilde ulaşmasını kolaylaştırmayı hedeflemektedir. Öğretenin deneyim feneri ile öğrenenin yetenek, beklenti ve bireysel farklılıkları, eğitimin gerçek hayatla ilişkilendirilmesi, öğrenenin bildiği konulardan yola çıkarak bilmediklerinin anlamlandırması, öğrenenin kolay başarabildiklerinden kademe kademe zora hatta tarihsel ya da çevresel olayların tanımının yakından uzağa yönlendirilmesi ile öğrenenin öğrenim yolculuğundaki karanlıklar aydınlatılmaktadır.

 

Öğretimin Kuramları

Temel olarak davranışçı, bilişsel ve yapılandırıcı öğrenme kuramları bireyin öğretim koşullarını oluşturmaktadır. Kuramlar öğrenmenin hangi koşullar altında şekillendiğini vurgularken, koşullar bireyin tüm öğrenme durumlarını da şekillendirmektedir. Öğretme model ve yöntemleri, öğrenme alanında yapılan çalışmalar ve bu alanda geliştirilen kuramlar ile ilişkilendirilmektedir. Öğrenmenin deneysel araştırma ilkeleri, yöntemleri, teknikleri ve sorun alanları öğretim kuramları doğrultusunda gelişmekte olan bir disiplin olduğunu ortaya koymaktadır

 

Öğretimin Yöntem ve Teknikleri

Öğretim teknikleri hem bireyin katılımını etkinleştirmekte hem de öğretimin amacına ulaşmasını sağlamaktadır. Bu yöntem ve tekniklerin doğru kullanılması ile birey düşünmeye ve öğrenmeye teşvik edilmektedir. Eğitmenin bu teknik ve yöntemlere hâkim olması, kullanım sürecinde yaş gruplarına ve eğilimlerine göre yöntemleri belirlemesi öğretimin etkinliğini pekiştirmektedir. Bu sayede öğretim tekdüzeliğin dışına da çıkarak bireyin kalıcı kazanımlarını arttırmaktadır.

Yöntemlerin birçoğu aynı şekilde öğretim teknikleri olarak da adlandırılıp kullanılmaktadır.

  • Anlatma yöntemi (Düz anlatım yöntemi)
  • Gezi gözlem yöntemi
  • Güdümlü (Grup) tartışma yöntemi
  • Örnek olay yöntemi
  • Gösterip yaptırma yöntemi
  • Problem çözme yöntemi
  • Bireysel çalışma yöntemi
  • Soru-cevap yöntemi
  • Rol oynama yöntemi
  • Proje temelli öğretim yöntemi/yaklaşımı
  • Drama öğretim yöntemi/tekniği

 

Öğretimin Yaratıcı Drama ile İlişkisi

Birey eğitimi için öğretim sürecinde yaratıcı dramadan da yararlanılmaktadır. Bu çalışmaların merkezine alınan birey, var olan bir bilgi için kendi duygu, düşünce ve yaratıcılığı ile hem çalışmaya hem de kendi gelişimine katkıda bulunmaktadır. Çocuk ya da yetişkin eğitiminde bireyin davranışlarında gelişmeler hedeflenmekte, süreç sonunda öğretim konusu ile ilgili ortaya bir ürün de çıkartabilmesi sağlanmaktadır. Çalışmalar bireysel ya da grup olarak da yapılabilmekte, süreçte kullanılan yaratıcı drama teknikleri ve oyunlar ile bilginin kalıcılığı hedeflenmektedir.