Psikodrama bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Çeşitli aşamalarda kullanılan tiyatro tekniklerinden geliştirilmiş tedavi yöntemleri, bireyin geçmiş travmalarını çözümleyebilmesini amaçlamaktadır. Konuya hâkim uzman yönlendirmeleri, bireyin bozuk olan sosyal uyumluluğunun giderilmesini sağlamaktadır.
Sosyodramada toplumu oluşturan bireylerin aynı durum karşısında birbirlerinin bakış açılarını öğrenme ve krizi çözmeleri hedeflenmektedir. Burada durum bir oyunmuş gibi canlandırılmakta ve katılımcılara duruma ait roller verilmektedir. Ortak yaşam içinde oluşan sıkıntının, sadece bireylerin kişisel rahatsızlıklarından kaynaklanmadığı, bireylerin birbirlerinin rollerini yorumlama kaynaklı olabildiğini de vurgulamaktadır.
Eğitici drama, çocukların gelecekteki rollerini veya karşılaşacakları diğer bireylerin toplumdaki konumlarını ve görevlerini doğru yorumlamalarını sağlamaktadır. Bununla birlikte güncel yaşamlarındaki koşulları özümsemeleri, sorumluluklarının bilincine varmalarını, gerektiğinde ders ünitelerine daha hâkim olmalarını sağlamayı hedeflemektedir.
Yaratıcı drama herhangi bir bireyin din, dil, ırk, cinsiyet, canlı, cansız gözetmeksizin belirleyeceği kendi içsel ritmi ile birlikte yine kendi gözlem ve birikimlerinden yararlanarak kendini geliştirme sürecini hedeflemektedir. Süreç reel zaman ile hedeflenen zaman dilimini örtüştürmeyi ve grubu oluşturan diğer bireylerin de birbirinin eksikliklerini tamamlamasını sağlamaktadır. Ayrıca bireyin hayal dünyasının kendine özgü zenginliği ile oluşturduğu betimlemeler renk, müzik ve teatral üretimler ile de sanatsal duyarlılığına katkıda bulunmaktadır.