Yunanca “Dran” kelimesinden gelen “Drama” “Çağrışım” anlamındadır. Süreç, katılımcıların herhangi bir metne bağlı kalmamak, içinden geldiği gibi konuşmak, metni oyuncu söylemi ile oluşturmak şeklinde ilerlemektedir.
Dramanın alt kırılımlarından biri olan Yaratıcı Drama, doğaçlama gibi, canlandırma gibi, rol oynama gibi birçok teknik kullanarak bir eğitmen önderliğinde katılımcıların hür iradeleri ile oluşturduğu gruplar ile yapılmaktadır.
Yaparak ve yaşayarak öğrenme olarak da tanımlayabileceğimiz Yaratıcı Dramada katılımcıların kendi hayatlarından, birikimlerinden yola çıkarak canlandırmalar, doğaçlamalar yapılmaktadır. Çalışmalara katılan yetişkinler için hazırlanmış metinler, izleyici, dekor gibi tiyatroyu çağrıştıracak ögeler yoktur. Katılımcılar özgürce canlandırmalar yapabildiği gibi canlandırmaları için doğru ya da yanlış tanımlamaları da yoktur. Gerektiğinde katılımcı dinleyici de olabilir.
Doğaçlamalar sırasında soyut ya da somut bir durum, bir gazete kupürü, bir resim, bir karikatür, yarım kalmış bir şiir ya da metin işlenecek konunun ana hatlarını oluşturabilmektedir. Kendi içlerinde gruplara ayrılarak doğaçlamalar yapan katılımcılar birbirlerinin bakış açılarından da faydalanarak empati oluşturmayı, iletişim ve kendini ifade etme becerilerini de geliştirmektedir.
Dramanın Sosyodrama, Psikodrama, Yaratıcı Drama gibi alt kollarından biri de Eğitici Dramadır. Eğitici Dramada oyunlar oynayarak kalıcılığın ve öğrenmenin sağlanması hedeflenmektedir. Oynanan oyunlar, eğitimin uygulamaya dayalı kısmını desteklemektedir. Öğretmen tarafından oluşturulan atölyelerde öğrenciler tarihi bir kişi, bir müze, bir sanat platformu ya da bir olay ile buluşturabilmektedir. Bu atölyeler çocukların sosyal gelişimine katkıda bulunurken, problem çözme becerilerini, dinleme becerilerini, eleştirel düşünce yeteneklerini, dil becerilerini, birlikte çalışabilme becerilerini ve hayal gücünü geliştirmede oldukça etkilidir.
İnsanın birbiri ile etkileşimde bulunduğu her alan Yaratıcı Drama için yeterlidir. Çalışmalar için belli bir yaş ayrımı yoktur. Okulöncesi yaşlardan başlayarak herkes çalışmalara katılabilmektedir. Yaratıcı Drama, yöntem ve araç olarak pek çok alanda kullanılabilmektedir. Bu alanlar arasında, kurumsal firmalar, eğitim bilimleri, psikolojik danışma ve rehberlik, sosyal hizmetler, engelli çocuklar-yetişkinler, sokak çocukları, otistik engelli çocukların eğitimleri, kültürleme – kültürlenme - kültürleşme çalışmaları, ev kadınlarına yönelik çalışmalar, huzurevleri gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.
Yaratıcı Drama bireylerde yaratıcılık, estetik gelişim, kendini tanıma, diğer insanlar, doğal olaylar ile ilgili gözlemlerini geliştirme, grup planlaması, grupla karar verme, yeni çözümler üretme yeteneğini geliştirmenin yanı sıra sanata bakışı açılarını da olumlu yönde etkilemektedir.